Prima pagina Articole Sanatate Fazele escarei - tipuri de tesuturi
Fazele escarei - tipuri de tesuturi Imprimare Email
Sâmbătă, 23 Februarie 2013 02:00

Inmomentul in care se instaleaza escara sau ulcerul de decubit, pentru vindecarea pielii este nevoie sa se efectueze un tratament adecvat. In timpul tratamentului se poate observa o combinatie dintre aceste tesuturi, in functie de aprecierile fiecarui specialist. Aceasta clasificare nu este una general valabila ramanand laevaluarea fiecarui medic.In timpul tratamentului se vor observa aparitia unuia din cele 4 tipuri de tesuturi care vor fi mentionate in randurile ce urmeaza:

  • Tesutul fibros este recunocut in special datorita culorii sale, anume, galbenul. Acest tesut este foarte asemanator cu pielea sanatoasa, facand practic parte din aceasta fara o mare deosebire. Tesutul galben detine celule moarte, iar indepartarea sa nu se va putea face doar printr-o curatare cu un pansament, ci se recomanda actiunea unui medic specialist.
  • Testul necrotic este cel mai evident tesut, fiind de culoare neagra sau alte nuante inchise precum maro sau gri, iar in momentul in care se aplica un pansament umed pentru hidratarea zonei afectata. Pentru vindecarea ranei este absolut necesar indepartarea tesutului necrotic datorita faptului ca acesta este un tesut mort, ce nu se mai poate regenera. Dupa indepartareaacestuia se poate concluziona stadiul in care se afla escara. In cazul unei persoane in varsta exista probabilitatea infectarii ranii daca tesutul nu este indepartat la timp.
  • Tesutul de granulatie este de culoare rosie, si are un efect de umplere a zonei afectate cu tesutul bolnav. Varfurile capilarelor, anume, vasele de sange, se vor forma in timpul vindecarii intr-o bucla, iar datorita acestui eveniment, in zona afectata capilarele vor sangerades, insa nu in cantitati mari.
  • Testutul de epitelizare este de culoare roz inchis si apare in momentele de final al tratamentului pentru escara. Se formeaza in doua moduri, fie plan sau in interior, in cazul ranilor cu adancime mare, fie cu mici bule, in cazul pagilor cu profunzime scazuta.

In majoritatea caminelor de batrani particulare exista specialisti in masura sa evalueze stadiul bolii si sa aplice tratamentul corespunzator.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.