Prima pagina Articole Sanatate Boala Alzheimer - cauze
Boala Alzheimer - cauze Imprimare Email
Luni, 31 Ianuarie 2011 21:06

Boala Alzheimer (Morbus Alzheimer) este o afectiune degenerativ progresiva ce afecteaza zone ale creierului ce controleaza memoria, inteligenta, capacitatea de judecata, limbajul si comportamentul.

Aceasta boala reprezinta forma cea mai comuna de declin mintal la persoanele in varsta, producand o deteriorare din ce in ce mai accentuata a functiilor de cunoastere ale creierului, asociata cu tulburari de comportament, de personalitate, pierderea abilitatii de a gandi corect si a abilitatii de a efectua activitatile zilnice, ceea ce realizeaza starea cunoscuta sub numele de dementa.


Persoanele apropiate, de obicei membrii familiei, observa modificarile la inceput, desi aceste modificari pot fi sesizate si de bolnavi.

Nu sunt cunoscute cu siguranta cauzele care provoaca boala Alzheimer, dar este posibil sa existe mai multe cauze care concura la aparitia acestei boli.

Varsta inaintata este factorul de risc cel mai important, dar nu exista nicio dovada ca boala Alzheimer ar fi cauzata de procesul biologic de imbatranire. Factori nocivi pentru aparatul cardio-vascular, precum diabetul, hipertensiunea arteriala, colesterolul crescut, fumatul, pot cauza aparitia bolii Alzheimer. Nivelul crescut de homocisteina (aminoacid prezent in cantitati mici in sange) asociat cu un nivel scazut de vitamina B12 si acid folic sunt alte posibile cauze de aparitie ale bolii, precum si traumatismelecranio-cerebrale grave sau expunerea la metale usoare (de ex. aluminiu).


Pierderea memoriei este de cele mai multe ori prima manifestare a bolii Alzheimer. Multe persoane in varsta se ingrijoreaza atunci cand apar pierderile de memorie. Anumite episoade de pierdere a memoriei pe termen scurt la persoanele in varsta de 60-70 de ani este un lucru obisnuit, dar numai unii dintre acestia cu pierderi usoare vor dezvolta boala Alzheimer. In cazul in care apar pierderi de memorie este indicat consultul unui medic specialist si poate avut in vedere ingrijirea bolnavivilor cu Alzheimer.

Boala Alzheimer progreseaza in timp, dar rapiditatea agravarii depinde de la o persoana la alta. Unele persoane pot avea manifestari minime pana in fazele tardive ale bolii, alte persoane pierd capacitatea de a efectua activitati zilnice deja intr-o faza precoce a bolii. Nu exista pana in prezent posibilitatea unei vindecari in caminele de batrani a bolnavilor de Alzheimer.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.