Prima pagina Articole Sanatate Cum reducem riscul de fracturi la persoanele varstnice?
Cum reducem riscul de fracturi la persoanele varstnice? Imprimare Email
Marţi, 25 Ianuarie 2011 20:16

Fracturile apar, in special pe fondul osteoporozei, la varstnici, din pricina fortei musculare reduse, instabilitatii posturale, vederii precare ori utilizarii anumitor medicamente. Fie ca este vorba despre varstnici, fie de persoane mai tinere, pot fi luate anumite masuri menite sa scada riscul de accidente in casa si in afara acesteia.


Prevenirea caderilor este cu atat mai importanta cu cat, la o persoana care sufera de osteoporoza, odata ce s-a produs prima factura, riscul de a suferi o alta fractura este de patru ori mai mare.
Adaptarea locuintei la nevoile varstnicilor este primul pas pentru a le garanta acestora siguranta si a-i feri de accidente. Asigurati-va ca toate incaperile sunt bine iluminate, astfel incat orice obstacol sa poata fi ocolit, si instalati maini curente pe scari, langa toaleta si in cada de baie. Verificati intotdeauna daca treptele si mana curenta ale scarilor sunt sigure si nu prezinta semne de deteriorare. Daca doriti puteti opta pentru sisteme de iluminat cu senzori de miscare care se aprind automat, pentru situatiile in care persoanele varstnice obisnuiesc sa se trezeasca peste noapte.

O alta masura este aceea de a mentine pe cat posibil obiectele de mobilier in pozitia lor obisnuita; de asemenea, cablurile si intrerupatoarele trebuie sa fie mascate, iar mochetele si covoarele bine fixate si netede.

Curatati imediat picaturile de apa sau ulei de pe podeaua bucatariei si plasati in dreptul chiuvetei un covoras antiderapant. Pastrati ingredientele sau vasele care sunt utilizate frecvent la o distanta confortabila, astfel incat sa nu fie nevoie ca persoanele varstnice sa se deplaseze permanent sau sa se urce pe un scaun pentru a ajunge la ele.


O alta directie in prevenirea fracturilor, in special la persoanele de varsta a treia, dar si la celelalte categorii de varsta, este grija pentru un stil de viata sanatos. Se recomanda exercitii fizice regulate, inclusiv exercitii pentru echilibru, forta si postura, precum si o alimentatie care sa includa legume, fructe proaspete si alimente bogate in calciu.

In plus, nu trebuie omise nici controalele regulate la medic. Testarea vederii, la intervalele indicate de specialist, este esentiala pentru evitarea accidentelor. La fel, impreuna cu medicul curant trebuie sa fie revizuite toate tratamentele medicamentoase urmate, pentru a contracara eventualele efecte adverse care pot fi vinovate de caderi.

Articol realizat de biolog Rodica Popescu, cu sprijinul "Ghidul pacientilor cu artrita si osteoporoza".

sursa: medicpentrutine.ro

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.