Prima pagina Articole Sanatate Hipertensiunea arteriala la varstnici
Hipertensiunea arteriala la varstnici Imprimare Email

Cresterea tensiunii arteriale, cunoscuta sub numele de hipertensiune, este un factor de risc pentru boli de inima, rinichi sau accidente vasculare cerebrale.
Tensiunea arteriala are doua componente: tensiunea arteriala sistolica, care reprezinta presiunea inimii generata pentru a pompa sangele de la inima spre celelalte organe si tensiunea arteriala diastolica, care reprezinta presiunea vaselor sangvine in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.


De obicei, presiunea sistolica se manifesta cu preponderenta la varstnici. Cu toate acestea, dupa varsta de 60 de ani, presiunea diastolica incepe sa scada lent, deoarece vasele sangvine isi pierd din elasticitate si devin rigide. Tensiunea arteriala se masoara in milimetri de coloana de mercur (mm col Hg). Tensiunea arteriala este considerata normala atunci valoarea sistolica este mai mica de 129 mm col Hg, iar cea diastolica mai mica de 84 mm col Hg. Valorile tensiunii sistolice intre 130-139 mm col Hg si a celei diastolice intre 85-89 mm col Hg sunt considerate prehipertensive.

Hipertensiunea arteriala
, una dintre bolile frecvente ce apar in special la batrani, poate determina simptome ca:

  • cefalee (dureri de cap);
  • oboseala;
  • acufene (vajaituri in urechi);
  • scotoame (diminuare a vederii);
  • ameteli.


Cu toate acestea, de cele mai multe ori, hipertensiunea arteriala nu prezinta niciun semn sau simptom alarmant.
La majoritatea persoanelor nu exista o cauza determinanta pentru aparitia hipertensiunii arteriale. Aceste gen de presiune arteriala crescuta se numeste hipertensiune arteriala esentiala sau primara. Alta serie de persoane sufera de hipertensiune arteriala determinata de o serie de cauze cum ar fi: tumori de suprarenala, boli cronice de rinichi, exces de pilule contraceptive sau sarcina la femei, etc. Aceasta este denumita hipertensiune arteriala secundara si este in general curabila daca sunt corectate cauzele determinante.

Deoarece diagnosticul hipertensiunii arteriale depinde de valorile tensiunii arteriale, este esentiala masurarea corecta si regulata a acesteia, prin controale medicale periodice. Trebuie evitate exercitiile fizice extenuante, fumatul, consumarea de bauturi sau alimente care contin cafeina (cum ar fi cafea, ceai, coca cola) pentru cel putin 1 ora inainte de a se masura tensiunea arteriala. Se recomanda repausul pentru cel putin 5 minute inainte de masurarea tensiunii arteriale si sunt necesare doua masurari consecutive si realizarea mediei aritmetice a valorilor obtinute. Odata ce hipertensiunea arteriala a fost diagnosticata, sunt necesare alte examinari pentru a se evalua posibilele complicatii de la nivelul altor organe. Aceste examinari includ evaluarea functiei renale si electrocardiograma (EKG) pentru depistarea unei eventuale rigidizari a musculaturii inimii, fluxului sangvin redus catre inima sau ritmuri cardiace anormale.

Modalitatile de prevenire a hipertensiunii arteriale includ:

  • mentinerea unei greutati corporale normale alegeti alimente cu un continut scazut in calorii si grasimi, precum si alimente bogate in amidon si fibre;
  • efectuarea regulata de exercitii fizice persoanele active au un risc cu 50% mai scazut de a face hipertensiune arteriala, fata de persoanele sedentare;
  • limitarea consumului de bauturi alcoolice si sare;
  • evitarea fumatului si a stresului.


Atat medicii, cat si bolnavii ce sufera de hipertensiune arteriala, prefera sa controleze aceasta afectiune cu ajutorul modificarilor in stilul de viata, dar, din pacate, in multe cazuri, acestea nu sunt suficiente si trebuie asociate si medicamente antihipertensive.

Medicamentele antihipertensive includ urmatoarele clase de medicamente: beta blocante, diuretice, inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei, blocantele receptorilor de angiotensina, blocantele canalelor de calciu, alfa blocantele.
Persoanele care sufera concomitent de diabet zaharat, boli renale sau boli cardiovasculare, necesita un tratament mai agresiv, deoarece riscul dezvoltarii de complicatii, datorita hipertensiunii arteriale, este mai mare.
Toate persoanele adulte, mai ales cele cu varste inaintate, trebuie sa isi masoare tensiunea arteriala cel putin de cateva ori pe an. In cazul in care este descoperita o valoare a presiunii arteriale mai mare de 120/80 mm col Hg, trebuie stabilite consultatii regulate cu medicul, pentru a monitoriza tensiunea arteriala si pentru a recomanda modificarile in stilul de viata necesare controlarii acesteia in vederea prevenirii complicatiilor ulterioare.
Prognosticul pacientilor ce sufera de hipertensiune arteriala depinde de durata evolutiei, severitatea si bolile asociate, cum ar fi diabetul zaharat, care cresc riscurile complicatiilor oftalmologice, neurologice, renale si cardiace. Atunci cand hipertensiunea arteriala este tratata adecvat, prognosticul este mult mai bun. Trebuie retinut faptul ca hipertensiunea arteriala poate duce la un prognostic nefast, chiar in cazul in care este asimptomatica. Controlarea eficienta prin modificari in stilul de viata si medicamente imbunatatesc mult prognosticul.

 

Va recomandam

Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner

Sondaj

Unde ati prefera sa-si petreaca batranetea varstnicii din familie?
 

Articole despre varstnici, camine de batrani, aziluri de batrani

Hipertensiunea arteriala la batrani

Hipertensiunea arteriala este una dintre cele mai intalnite afectiuni in cazul unor boli de inima, rinichi sau chiar accidente vasculare cerebrale. Hipertensiunea arteriala mai poate fi intalnita si sub alte denumiri, precum tensiune arteriala crescuta sau, mult mai simplu, hipertensiune.

Tratamente pentru Alzheimer

Alzheimerul este boala pe care o au o mare parte dintre batrani. Este o afectiune in urma careia rezulta tulburari de comportament, memorie si gandire asupra persoanelor afectate. Alzheimerul este o afectiune ce necesita un tratament complicat si de lunga durata, provocand in cele mai dese cazuri dementa.
Aceasta boala este una dintre cele care nu se vindeca, tratamentul oferit bolnavului este doar pentru a ameliora afectiunile principale aduse de aceasta cumplita boala. Tratamentul pentru alzheimer este unul strict, cu medicamente prescrise de catre un medic specialist.